Kriminella namn!?!

October 15th, 2011

Ibland börjar jag fundera på hur människors hjärnor fungerar. Varför ska ett namn avgöra vem du är som person och vad du kommer få ut av livet. Läs denna artikel så förstår ni bakgrunden till mina funderingar:

Y-namn

Enligt denna eminenta “undersökning” har folk med ett namn som slutar på Y 2,5 gånger mer risk att hamna i kriminella sammanhang. Varför då? Tydligen ska det bero på bakgrunden, att de som blivit döpta med ett Y-namn har lågutbildade, arbetslösa och allmänt misslyckade föräldrar. Men vad säger att bara för att din föräldrar inte har en hög utbildning så kan inte du ha ett icke-kriminellt liv? Tycker hela den tanken är helt befängd! Men tydligen är det statistiskt bevisat.

Jag är ledsen Heldri, din man i livet ligger inte bra till ;-P

7 Responses to “Kriminella namn!?!”

 1. Heldri says:

  ha ha ha Läste ditt inlägg för Sambon och han gör hårdrockstecknet som svar.

  Mamman har typ gått realskolan så det får väl räknas som lågutbildat, jobbade några år, fick sedan barn och valde att bli hemmafru (likställas med arbetslös?) Pappan var framstående inom sitt yrke, med bland annat en riktigt fin utmärkelse utdelad av kungen. Ingen av dem var/är misslyckad i min mening och döpte trots det båda sina söner till Y-namn. Ingen av sönerna har, än så länge, haft någon kriminell karriär, men de är ju å andra sidan ganska unga än så mycket kan hända 😉

  Vad tror du om att hänga på D in hit en tisdag och umgås från morgon till kväll (medan han jobbar och sedan spelar med min Y-namning)? Sticka, promenera, andas, prata och bara ha det gött med mycket te!

 2. Dea says:

  Tycker jag låter alldeles ypperligt. Hur har du det till veckan?

 3. AV says:

  Du blandar ihop samband orsak implicit och ekvivalens.

  Vissa socialgrupper har en tendens att källa sina söner y-namn. Inte mer konstigt att andra namn är populära i andra grupper. Fler Claes i överklassen. Det betyder inte att alla med y-namn har taskig barndom eller är fördestinerade till fängelse. Men din sociala bakgrund är definitivt en orsak till hur ditt liv blir. Därmed blir y-namnen vanligare i fängelse, eftersom att de är vanligare i de grupper som oftare hamnar där. Att man känner någon Conny som det gått bra för eller en knarkande Sonny säger varken till eller från.

  Dagens underklass består av invandrare från Balkan och länder utanför Europa. Det är inte rasism, bara att konstatera att om man inte kan språket och inte får jobb hamnar man i underklass. Namn som Ali, Hassan och Zlatan är och blir därför vanligare på våra fängelser. Men det betyder inte att vi ska tro att alla Ali och Zlatan vi träffar kommer bli kriminella!

 4. AV says:

  Tillägg: “Dagens underklass består av invandrare…” skulle vara “består till stor del av”. Vi har givetvis kvar vår “svenska” underklass.

  Dessutom viktigt att påpeka att alla som kommer hit från dessa länder inte hamnar i underklass. Precis som att alla Conny inte är födda i underklass heller.

 5. Heldri says:

  Helt öppet på tisdag så du är så välkommen så!

 6. Tony The Killer says:

  Ahaha alltså debatten är fantastisk, det är väl helt enkelt vanligare med namn som slutar på Y än alla andra bokstäver. Men att folk inte är rädda för den storm av kriminella Tonys och Sonnys och Connys som blir upprörda.. Ja just ja de kanske inte har tid att läsa bloggar de har fullt upp med att begå brott mellan 8-17. PS: känns som Tony och benknäckargänget är lite 50 tals brottslingar. De kommer ersättas av en ny generation som inte har Y på slutet. De kommer istället sluta på N eller D som i Kevin eller Achmed

 7. Dea says:

  Älskar att det har blivit lite debatt kring ämnet. Håller dock fast vid att det är personen själv som avgör sitt öde, inte vilket namn man har fått eller vilken social grupp man föds i. Vi har en fri vilja och ett eget förnuft. Det kommer vi aldrig ifrån.

RSS feed for comments on this post. And trackBack URL.

Leave a Reply